It Damshûs

Laatste Nieuws

Agenda

Dorpskrant

It Damshûs openlucht laagveenderij museum

Een terugblik op een bewogen verleden.
In het openluchtmuseum ervaar je hoe men rond 1900 in Nij Beets woonde en leefde. De huisjes en gebouwen zijn op ware schaal nagemaakt.

 
      It Damshûs 

De bezichtiging begint in het ontvangstgebouw. In de filmzaal kunt u een prachtige film zien over de bewogen geschiedenis van Nij Beets. Verder zijn er een aantal vervenershuisjes en een woonbok nagemaakt. Dit zijn voorbeelden van de schrijnende woonomstandigheden tijdens de vervening.
Er zijn ook grotere gebouwen. Zoals Het Houten Himeltsje, het noodkerkje van ds. Guillaume v.d. Brughen, waar de zogenaamde “snert preken” werden gehouden en het café met winkel waar de veenarbeiders verplicht moesten kopen. Ook zijn op het terrein de veranderingen in landschap te zien met o.a. een recent aangelegd moeras op het achterterrein.


      Café Halfweg.

De veenbaaswinkel annex café ‘Halfweg’, het middelpunt van drankmisbruik en gedwongen winkelnering, is in 2007 nagebouwd. Hierin is ook de woonkamer van de veenbaas. In het café is een kleine permanente expositie over de blauwe beweging ingericht.

Jaarlijks worden er o.a. de volgende themadagen gehouden nl.

– Boartersdei
– Skimerjun
– Stoppeldei

It Damshûs is geopend van mei t/m september.
Dinsdag t/m Zondag van 13:30u – 16:30u.
Zie voor verdere gegevens de website van it Damshûs.

 

Adres: It Damshûs
Domela Nieuwenhuisweg  59b
9245 VC Nij Beets
Tel: 0512 461599 of 06 83694085
Internet: www.damshus.nl
e-mail:  Info@damshus.nl

 

Sudergemaal

Het eerste elektrische gemaal van Fryslân ligt twee kilometer ten westen van Nij Beets. Regelmatig worden de pompen even in werking gezet zodat men kan waarnemen wat een enorme pompcapaciteit de pompen bezitten. Zo’n vier keer per jaar is er een expositie te bewonderen en kan men er eventueel ook kunstwerken koopen.

                               
Het Sudergemaal.                                      De pompen in werking.

Adres: Sudergemaal
Ripen 3
9245 VG Nij Beets
Tel: 06-10177182

Verdere informatie over bootexcursies, prijzen, exposities, e.d. zijn te vinden op de site van It Damshûs.